Name day

cs, 2019/05/23 - 11:35, Dezső
 

antioxidáns

Antioxidáns

Az antioxidánsok szervezetünk egyik létfontosságú alkotóelemei.

Az antioxidánsok egy része csak növényi táplálékkal kerülhet be szervezetbe (vitaminok, flavonoidok), mások az emberi szervezetben is képződnek, pl.: az antioxidáns hatású enzimek (kataláz, glutation-peroxidáz, szuperoxiddizmutáz, stb.), a szőlőcukor, vagy a húgysav. Közismert antioxidánsok az A-, a C-, és az E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, az izoflavonoidok, a fenolsavak, a szelén, a Q10 molekula.

Az antioxidánsok olyan vegyületek, melyek az égési (oxidációs) folyamatokat gátolják. Ezalatt az energiatermelő anyagcserefolyamatokat is érthetjük, amelyek a szervezet lebontó folyamatait foglalják magukba.

Természetesen a külső környezetben keletkező szabad gyökök is hatással vannak szervezetünkre.
A nagy reakcióképességű molekulák számának növekedése a szervezetre káros hatást gyakorol. A szervezet viszonylag tág határokon belül képes a kompenzációra, ám a kémiai támadások sokasodásával a védekezőképesség gyengül, és a szabad gyökök kifejtik káros hatásukat.

Minden biomolekulára hatnak, ám a tudomány mai állásfoglalása szerint leginkább a daganatos betegségekért, az érelmeszesedésért, a kardiovaszkuláris problémákért és az öregedésért tehetők felelőssé, számos egyéb kórállapot mellett.

forrás: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2072/antioxidansok

Kép Cím Kód Kategória
Extra Gránátalma ital hozzáadott vitaminokkal D022 Ivólevek
M'Essence Bio Reishi gomba etanolos és meleg vizes kivonat ME003 Étrend- kiegészítők, vitaminok
Flavonoid King D035 Ivólevek