Name day

p, 2019/04/19 - 22:38, Emma
 

asztma

Asztma

Az asztma krónikus, vagyis véglegesen nem gyógyítható, de jól kezelhető betegség, melynek eltérő típusai és súlyossági fokai léteznek.

Az asztmás roham során a levegő szabad áramlása három fő okból akadályozatott: A hörgőcskéket körbevevő izmok összehúzódnak, szűkítik a légutak átmérőjét. A hörgőcskék belső fala megduzzad, ezzel tovább szűkül. A hörgőcskék falában, nyálkahártyájában található sejtek sűrű nyákot termelnek, ami ugyancsak légáramlási akadályt képez.

A beszűkült légutak nem engedik a széndioxiddal dúsult, elhasznált levegő kiáramlását a tüdőből. Az asztmás beteg azonban mégsem azt érzi, hogy nem tudja kifújni a levegőt, hanem éppen ellenkezően úgy érzi, nem kap levegőt. Légzési nehezítettség nehézlégzés, sípoló légzés alakul ki.

Bárki lehet asztmás, azonban a betegség családi halmozódást mutat. Jelenleg a magyar lakosság kb 8%-a asztmás, és ez az arány ismeretlen okokból rohamosan nő. A nem megfelelően kezelt szénanáthások kifejezetten veszélyeztetettek a súlyos asztma kialakulására. 

forrás: http://www.tudokozpont.hu/asztma

Kép Cím Kód Kategória
Purex Phase 3 O-Mega-3 kapszula B338 Étrend- kiegészítők, vitaminok